Mięso koszerne


Z całym szacunkiem dla koszernego mięsa, ale większość uczonych uważa, że nie jest ono halal dla muzułmanów.

Na podstawie badań przeprowadzonych przez wielu czołowych uczonych okazało się, że żydowski rzeźnik wymawia imię Boga tylko podczas zabijania pierwszego i ostatniego zwierzęcia, a wymogiem islamu jest wspomnienie Boga podczas uboju każdego zwierzęcia przeznaczonego do konsumpcji.

Według judaistów jest to zgodne z ich prawami. Na przykład, jeśli zabijają dziesięć zwierząt, odmawiają modlitwę tylko przy pierwszym i przy ostatnim, a nie odmawiają nic za wszystkie zwierzęta pomiędzy.

Jeśli muzułmanin nie ma dostępu do mięsa halaal, może spożywać ryby lub warzywa, a nawet udać się do „rzeźni”, aby samodzielnie ubić zwierzę lub zrobić to osobiście w swoim domu.

Warunki, które muszą być spełnione, aby koszerne mięso było spożywane przez muzułmanów to:

1) imię Boga (Allah, Jahwe) musi być wyrecytowane podczas uboju każdego zwierzęcia

2) Krew musi swobodnie wypłynąc, poprzez przecięcie wymaganych naczyń krwionośnych

3) Rzeźnikiem musi być muzułmanin lub człowiek Ludu Księgi w dosłownym tego słowa znaczeniu, ktoś kto jest pobożny i dokonuje uboju zgodnego z wytycznymi islamskiego prawa

Allah wie najlepiej




Mufti Waseem Khan

25/04/2019

https://islamqa.org/hanafi/darululoomtt/149163/consumption-of-kosher-meat/

Tłumaczenie: V. Oszczanowska