Mięso koszerne
Na podstawie badań przeprowadzonych przez wielu czołowych uczonych okazało się, że żydowski rzeźnik wymawia imię Boga tylko podczas zabijania pierwszego i ostatniego zwierzęcia, a wymogiem islamu jest wspomnienie Boga podczas uboju każdego zwierzęcia przeznaczonego do konsumpcji.
Według judaistów jest to zgodne z ich prawami. Na przykład, jeśli zabijają dziesięć zwierząt, odmawiają modlitwę tylko przy pierwszym i przy ostatnim, a nie odmawiają nic za wszystkie zwierzęta pomiędzy.
Jeśli muzułmanin nie ma dostępu do mięsa halaal, może spożywać ryby lub warzywa, a nawet udać się do „rzeźni”, aby samodzielnie ubić zwierzę lub zrobić to osobiście w swoim domu.
Warunki, które muszą być spełnione, aby koszerne mięso było spożywane przez muzułmanów to:
1) imię Boga (Allah, Jahwe) musi być wyrecytowane podczas uboju każdego zwierzęcia
2) Krew musi swobodnie wypłynąc, poprzez przecięcie wymaganych naczyń krwionośnych
3) Rzeźnikiem musi być muzułmanin lub człowiek Ludu Księgi w dosłownym tego słowa znaczeniu, ktoś kto jest pobożny i dokonuje uboju zgodnego z wytycznymi islamskiego prawa
Allah wie najlepiej
Mufti Waseem Khan
25/04/2019
https://islamqa.org/hanafi/darululoomtt/149163/consumption-of-kosher-meat/
Tłumaczenie: V. Oszczanowska