Czy kombucha i kefir są halal?


W imię Boga, Miłosiernego, Współczującego.

Assalamu allaikum ła rahmatullahi ła barakatuh.

Kefir jest fermentowanym napojem mlecznym przygotowywanym z „ziarenek” (drożdży/bakterii). Do jego produkcji wykorzystywane jest mleko krowie, kozie lub owcze. 

Kombucha jest rodzajem fermentowanego napoju herbacianego, tworzonego przy pomocy kolonii bakterii w formie grzyba. Poziom alkoholu wynosi zazwyczaj mniej noż 1%, ale wzrasta wraz z wydłużaniem czasu fermentacji.

Alkohol w kefirze i kombucha jest taki sam, jak w occie, zakwasie chlebowym - nie odurza, dlatego oba produkty są halal. 

Allah Ta’ala Wie Najlepiej

Rabiul Islam - uczeń Darul Iftaa

Michigan, USA 

Sprawdzone i zatwierdzone: Mufti Ebrahim Desai

Tłumaczenie: V.Oszczanowska

https://islamqa.org/hanafi/askimam/125184/

http://www.askimam.org/public/question_detail/36616