Czy kombucha i kefir są halal?
W imię Boga, Miłosiernego, Współczującego.
Assalamu allaikum ła rahmatullahi ła barakatuh.
Kefir jest fermentowanym napojem mlecznym przygotowywanym z „ziarenek” (drożdży/bakterii). Do jego produkcji wykorzystywane jest mleko krowie, kozie lub owcze.
Kombucha jest rodzajem fermentowanego napoju herbacianego, tworzonego przy pomocy kolonii bakterii w formie grzyba. Poziom alkoholu wynosi zazwyczaj mniej noż 1%, ale wzrasta wraz z wydłużaniem czasu fermentacji.
Alkohol w kefirze i kombucha jest taki sam, jak w occie, zakwasie chlebowym - nie odurza, dlatego oba produkty są halal.
Allah Ta’ala Wie Najlepiej
Rabiul Islam - uczeń Darul Iftaa
Michigan, USA
Sprawdzone i zatwierdzone: Mufti Ebrahim Desai
Tłumaczenie: V.Oszczanowska