Marchwiowa „chałwa”


Przepis inspirowany indyjskim deserem, który w przeciwieństwie do tureckiej chałwy ma konsystencję budyniu.

Składniki:

• 2 szklanki startej marchewki 🥕

• 2 szklanki mleka / napoju roślinnego 🥛

• 1/2 szklanki dowolnego słodkiego syropu 🍯

• 1 łyżka oleju kokosowego virgin 🥥

• 1/4 szklanki namoczonych rodzynek 🍇

• 1/4 szklanki posiekanych migdałów 

• szczypta kardamonu, sproszkowanego

• 2 łyżki nasion chia, zmielonych w młynku do kawy

Wykonanie:

W malakserze (robocie kuchennym o ostrzu S) zmiksuj marchew z mlekiem. Celem jest pomarańczowy mus. Teraz dodaj słodki syrop np. z agawy lub miód oraz płynny olej kokosowy (topi się bardzo szybko przy ciepłym kaloryferze). Zmiksuj wszystko raz jeszcze. Przelej masę do miski i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj i pozostaw samopas na 15 minut w lodówce. Nasiona chia wchłoną nadmiar cieczy, napęcznieją, tworząc zwartą konsystencję chałwy. Polecam na koniec przełożyć do szklanek lub pucharków.