NIETUZINKOWE WEGAŃSKIE LODY O SMAKU CHAŁWY




1 szklanka tahini

3/4 szklanki cukru trzcinowego

1 1/2 łyżki stołowej skrobii kukurydzianej

1/2 łyżeczki soli morskiej

2/3 szklanki naturalnego mleka roślinnego 

1 1/3 szklanki mleka kokosowego z puszki

1 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilli lub laski


1. W średniej wielkości garnuszku wymieszaj ze sobą tahini, cukier, skrobię oraz sól. Użyj ubijaczki.

2. Teraz dodaj mleko i mleko kokosowe. Dokładnie wymieszaj, aby nie powstały żadne grudki.

3. Wstaw garnek na średni ogień. Poczekaj, aż się zagotuje, a potem zmniejsz temperaturę. Mieszaj.

4. Masa będzie gotowa, kiedy zgęstnieje. Zdejmij garnek z kuchenki. Pozostaw do schłodzenia.

5. Przelej do foremki silikonowej, albo metalowej wyłożonej papierem do pieczenia. 

6. Wstaw do zamrażalki na kilka godzin, aż uzyska twardą konsystencję. Przed podaniem udekoruj.