NIETUZINKOWE WEGAŃSKIE LODY O SMAKU CHAŁWY
1 szklanka tahini
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 1/2 łyżki stołowej skrobii kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli morskiej
2/3 szklanki naturalnego mleka roślinnego
1 1/3 szklanki mleka kokosowego z puszki
1 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilli lub laski
1. W średniej wielkości garnuszku wymieszaj ze sobą tahini, cukier, skrobię oraz sól. Użyj ubijaczki.
2. Teraz dodaj mleko i mleko kokosowe. Dokładnie wymieszaj, aby nie powstały żadne grudki.
3. Wstaw garnek na średni ogień. Poczekaj, aż się zagotuje, a potem zmniejsz temperaturę. Mieszaj.
4. Masa będzie gotowa, kiedy zgęstnieje. Zdejmij garnek z kuchenki. Pozostaw do schłodzenia.
5. Przelej do foremki silikonowej, albo metalowej wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Wstaw do zamrażalki na kilka godzin, aż uzyska twardą konsystencję. Przed podaniem udekoruj.
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 1/2 łyżki stołowej skrobii kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli morskiej
2/3 szklanki naturalnego mleka roślinnego
1 1/3 szklanki mleka kokosowego z puszki
1 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilli lub laski
1. W średniej wielkości garnuszku wymieszaj ze sobą tahini, cukier, skrobię oraz sól. Użyj ubijaczki.
2. Teraz dodaj mleko i mleko kokosowe. Dokładnie wymieszaj, aby nie powstały żadne grudki.
3. Wstaw garnek na średni ogień. Poczekaj, aż się zagotuje, a potem zmniejsz temperaturę. Mieszaj.
4. Masa będzie gotowa, kiedy zgęstnieje. Zdejmij garnek z kuchenki. Pozostaw do schłodzenia.
5. Przelej do foremki silikonowej, albo metalowej wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Wstaw do zamrażalki na kilka godzin, aż uzyska twardą konsystencję. Przed podaniem udekoruj.