Pyszny hummus fistaszkowy


Tradycyjnym składnikiem hummusu (pasty z ciecierzycy) jest sezamowa pasta - tahini. Jednak, trudno ją dostać w okolicznych sklepikach, dlatego zaryzykuj i wykorzystaj masło orzechowe z fistaszków! Wykonanie zajmuje 10-15 minut, w zależności od sprzętu, jaki posiadasz w kuchni. 


Składniki:

• 400 g gotowana ciecierzyca w słoiku lub puszce

• 1/4 szklanki cieczy z tego słoika

• 2 małe ząbki czosnku, starte lub przeciśnięte

• 2 łyżki masła orzechowego, kremowego

• świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny

• 1 łyżeczka soli 

• szczypta świeżo zmielonego pieprzu

• odrobina oliwy z oliwek extra virgin

• odrobinę czarnuszki lub innych nasion do dekoracji

Wykonanie:

1) Odlej potrzebną ilość cieczy ze słoika z ciecierzycą, a resztę wylej lub wykorzystaj jako aquafabę - zamiennik jajka. 

2) Opłucz ciecierzycę i uwaga, najlepiej zmiksować ją w malakserze ( robot z ostrzem w kształcie litery S), ale jak masz tylko blender ręczny lub kielichowy to też się uda, ale zajmie to więcej czasu. Ja niestety miałam tylko ręczny blender i to mocno sfatygowany. Najwyżej hummus nie będzie tak idealnie gładki, jak ze sklepu. 

3) Wrzuć ciecierzycę do malaksera lub miski. Dodaj czosnek, masło orzechowe, sól, cytrynę i ciecz. Zmiksuj. W przypadku blenderów trzeba robić przerwy i przesuwać masę spod ostrzy, bo inaczej się spalą. Tylko nie palcem! Łyżką!!

4) Przed wyjęciem pasty z blendera / malaksera / miski spróbuj, czy smak ci odpowiada. Możesz dodać więcej soli, czosnku, a nawet cytryny. 

5) Przełóż hummus do miski. Wykonaj wgłębienie po środku i wlej tam oliwę. Posyp czarnuszką. Smacznego