WITARIAŃSKA SAŁATKA TABBOULEH Z QUINOA
Tabbouleh to tradycyjna libańska sałatka warzywna z kuskusem, doprawiona cytryną, miętą i natką. W wersji witariańskiej użyłam kiełkowanej komosy ryżowej - quinoa.
TABBOULEH
1/2 porcji wykiełkowanej komosy ryżowej
1/2 szklanki pokrojonego w kostkę ogórka
2 zielone cebulki, drobno pokrojone w kostkę
1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
1/2 szklanki posiekanej drobno natki pietruszki
1/4 szklanki posiekanej drobno świeżej mięty
DRESSING
2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
2 łyżki stołowe dziewiczej oliwy z oliwek
Szczypta soli morskiej lub himalajskiej
Aby zrobić sałatkę, wymieszaj wszystkie składniki ze sobą w misce.
Aby zrobić dressing, wymieszaj w miseczce wszystkie składniki ze sobą. Odstaw. Przed podaniem, polej porcję sałatki dressingiem i zajadaj się nią dowoli.