WITARIAŃSKA SAŁATKA TABBOULEH Z QUINOA

Tabbouleh to tradycyjna libańska sałatka warzywna z kuskusem, doprawiona cytryną, miętą i natką. W wersji witariańskiej użyłam kiełkowanej komosy ryżowej - quinoa.


TABBOULEH

1/2 porcji wykiełkowanej komosy ryżowej 

1/2 szklanki pokrojonego w kostkę ogórka

2 zielone cebulki, drobno pokrojone w kostkę

1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki

1/2 szklanki posiekanej drobno natki pietruszki

1/4 szklanki posiekanej drobno świeżej mięty


DRESSING

2 łyżeczki świeżego soku z cytryny

2 łyżki stołowe dziewiczej oliwy z oliwek

Szczypta soli morskiej lub himalajskiej


Aby zrobić sałatkę, wymieszaj wszystkie składniki ze sobą w misce.
Aby zrobić dressing, wymieszaj w miseczce wszystkie składniki ze sobą. Odstaw. Przed podaniem, polej porcję sałatki dressingiem i zajadaj się nią dowoli.