Baba Ganoush - Libańska pasta z bakłażana
Libańska pasta z bakłażana
Składniki:
3 bakłażany
2 małe ząbki czosnku
2 łyżki tahini
Sok z 1/2 cytryny
Oliwa z oliwek do dekoracji
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200st C ( możesz upiec też w air fryer). Wyłóż bakłażany, w całości na blaszkę i wstaw do środka na 1 godzinę lub do czasu aż zmiękną. Po upieczeniu zostaw do ostudzenia. Jak będą na tyle ”ciepłe”, aby je dotknąć ręką, przetnij na pół i wydrap łyżką miąższ. Przełóż go do miski, gdzie dodasz czosnek przeciśnięty przez praskę, tahini i sok z cytryny. Zmiksuj ręcznym blenderem na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem, wedle uznania. Na koniec polej oliwą. Wstaw do lodówki na godzinę przed podaniem.