Baba Ganoush - Libańska pasta z bakłażana

Libańska pasta z bakłażana

Składniki

3 bakłażany

2 małe ząbki czosnku

2 łyżki tahini

Sok z 1/2 cytryny

Oliwa z oliwek do dekoracji

Sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 200st C ( możesz upiec też w air fryer). Wyłóż bakłażany, w całości na blaszkę i wstaw do środka na 1 godzinę lub do czasu aż zmiękną. Po upieczeniu  zostaw do ostudzenia. Jak będą na tyle ”ciepłe”, aby je dotknąć ręką, przetnij na pół i wydrap łyżką miąższ. Przełóż go do miski, gdzie dodasz czosnek przeciśnięty przez praskę, tahini i sok z cytryny. Zmiksuj ręcznym blenderem na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem, wedle uznania. Na koniec polej oliwą. Wstaw do lodówki na godzinę przed podaniem.