Witariańskie czekoladowe mini donaty




Witariańskie, czyli z naturalnych składników i bez wysokiej obróbki termicznej. 

Składniki:

• 2 łyżki kakao

• 1/2 szklanki pestek dynii

• 2/3 szklanki migdałów

• 5 świeżych lub namoczonych, odcedzonych daktyli

• 1 łyżka oleju kokosowego virgin

• 1/2 nasion z laski wanilii 

• 2 łyżki nasion konopii jadalnej {można pominąć}

• 1 łyżka lnu, zmielonego w młynku do kawy

Wykonanie:

W młynku do kawy zmiel pestki dynii i migdały. Muszą być suche, aby wyszła mąka. Nie miel za długo, aby nie powstała pasta. Następnie zmiksuj olej kokosowy, mąkę z dynii i migdałów oraz daktyle (bez pestek) w malakserze o ostrzu S. Masa musi być gładka. Przełóż ją do miski, gdzie dodasz: kakao, wanilię, konopię i len. Dokładnie wymieszaj. Przy pomocy dłoni uformuj kilkanaście kulek, mniej więcej równej wielkości. Spłaszcz je, wyparzonym długopisem zrób dziurki i nadaj im odpowiedni kształt. Wstaw do lodówki lub zamrażarki / jeśli masz dehydrator: susz przez 6 godzin w temperaturze 40 stopni Celsjusza. Na koniec polej czekoladą .